Saako kerätä ja voiko syödä?

Saako puistoissakin kerätä marjoja? – Jokamiehenoikeudet

Marjojen, hedelmien ja pähkinöiden keruu on Suomessa sallittua Jokamiehenoikeuksien perusteella. Voimme siis keräillä myös muiden omistamilla alueilla, kaupungeissakin. Jokamiehenoikeudet ovat yleisesti hyväksytty maan tapa, ja ne perustuvat eri lakeihin. Jokamiehenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.

Tässä Ympäristöministeriön henkilökunnan vastaus kysymykseen kuuluvatko puistojen antimet jokamiehenoikeuksien piiriin:

KYSYMYS 5.2.2010:

Hei,

Kuuluvatko puistojen ja julkisten viheralueiden marjat ja hedelmät jokamiehenoikeuksien piiriin? Saanko siis poimia ja syödä puistojen omenoita, marja-aronioita yms. ?

VASTAUS 11.2.2010:

Hei!

Ei ole aivan suoraa vastausta. Jokamiehenoikeudet koskevat lähinnä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja. Puiston tyypistä  riippuen puut ja pensaat voivat olla enemmän tai vähemmän luonnonvaraisia. Mitä luonnonvaraisempi alue (puut ja pensaat) ovat, sitä vähemmän on maanomistajalla mahdollisuutta rajoittaa poimimista. Jos on kysymys julkiseen käyttöön varatusta alueesta, tulisi mahdollisista rajoituksista olla selkeät opasteet.

Lisätietoja:
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Jokamiehenoikeudet(16989)
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Usein_kysytyt_kysymykset_jokamiehenoikeu(17111)

 

———————————–

Ovatko kaupungin antimet syömäkelpoisia?

Moni miettii ilmansaasteiden tai maassa olevien raskasmetallien vaikutusta kaupunkiruoan syömäkelpoisuuteen. Helsingissä on tuhansia palstaviljelijöitä ja siirtolapuutarhureita, jotka nauttivat ilmeisen turvallisesta sadostaan. Ympäristöjärjestö Dodo ry:n kaupunkiviljelijöiden 2009 teettämän tutkimuksen mukaan Pasilan ratapihalla kasvaneet punajuuret olivat täysin syömäkelpoisia.

Tässä osa Helsingin ympäristökeskuksen henkilökunnalta saadusta vastauksesta kysymykseen onko kaupungissa kerättyjen hedelmien ja marjojen syönti turvallista:

Pääsääntönä on, ettei kannata kerätä marjoja tai hedelmiä esim. vilkkaasti liikennöityjen liikennereittien varsilta eikä missään tapauksessa pölyisen tai muuten likaisen näköisiä marjoja/hedelmiä tule syödä ainakaan pesemättä niitä. Maaperän ja ilman saasteiden määrät ovat Helsingissä selvästi vähentyneet 1970-lukuun verrattuna. Helsinkiläisiä marjoja ja omenoita voi siis syödä.

Eli pese tai kuori saaliisi varsinkin jos keräilet lähellä autoteitä!